Het nemen van eigen regie
De maatschappelijke ontwikkeling ‘het nemen van eigen regie’ spreekt voor alle doelgroepen. Zo is het voor ouderen belangrijk om meer eigen regie te hebben. Dit kan goed werken voor participatie met andere bewoners, maar ook om hun eigen kracht te versterken. In de ergotherapeutische beroepspraktijk is de term ‘het nemen van eigen regie’ interessant. De ergotherapeut streeft naar zelfstandigheid van de cliënt. Wanneer een cliënt veel eigen regie ontwikkeld, zal de zelfstandigheid ook een stuk beter zijn.
De ergotherapeut kan hierin dus bijdragen door ze te ondersteunen met het vinden van hun eigen krachten en met het contact leggen met andere bewoners. De methode die de ergotherapeut kan inzetten om deze situatie te ondersteunen is bijvoorbeeld in de vorm van een spel waarin de bewoners uiteindelijk allemaal elkaars sterke punten kennen en elkaar zo in de toekomst kunnen helpen. Door elkaar onderling te helpen, wordt er op een andere manier eigen regie gecreëerd omdat er geen hulp of ondersteuning nodig is van de zorgverleners.
Uit de interviews is naar voren gekomen dat de bewoners nog geen optimaal gebruik kunnen maken van eigen regie. Hiermee wordt bedoeld dat ze qua activiteiten niet de mogelijkheid hebben om zelf iets te kiezen om te ondernemen. Het gevolg hiervan is dat ze genoodzaakt zijn om aan de georganiseerde activiteit deel te nemen, of anders niks te doen en naar hun kamer te gaan. Natuurlijk wordt er door het personeel hun uiterste best gedaan om iedere bewoner te kunnen plezieren, maar dit is voor zoveel bewoners wel erg lastig.
Huidige situatie
Bijna elke dag wordt er vanuit Laurens Blijdorp een activiteit georganiseerd voor de bewoners. Dit kan iets groots zijn, zoals een dagje naar de diergaarde, maar ook kleiner, bijvoorbeeld een bingomiddag. Elk jaar mogen de bewoners aangeven welke activiteiten zij graag willen doen en wat er dan eventueel georganiseerd kan worden. Dit is een goed initiatief en geeft de bewoners een kans om hun wensen uit te spreken. Op basis van deze wensen wordt er dan per week een planning gemaakt met activiteiten. Deze planning hangt in de lift en in de gangen en de bewoners krijgen de planning op papier, waardoor ze altijd weten wat er die week georganiseerd wordt.
De bewoners mogen zelf bepalen of ze het leuk vinden om aan een activiteit deel te nemen of niet. Wanneer ze niet deelnemen aan de activiteit van de dag, is er verder niet veel te doen. De bewoners gaan naar hun kamer of blijven even in het restaurant zitten. Er is niet een mogelijkheid om zelf voor een activiteit te kiezen dat in het restaurant alleen gedaan kan worden.
Gewenste situatie
Een gewenste situatie is dat er voor alle bewoners sowieso 1 keer per week een activiteit gepland staat waar ze behoefte aan hebben, of dat er een mogelijkheid is om zelf een spel of een andere activiteit te beginnen. Hierdoor wordt de eigen regie van de bewoners gestimuleerd.
"Toen ik nog thuis woonde, vond ik het altijd heerlijk om een gezelschapsspelletje te doen of een middagje te puzzelen maar ik geloof dat ze die hier niet hebben."
"Ik vind punniken leuk. En vroeger had ik eens per maand een babbeluurtje met een groepje vriendinnen, zo noemde we dat. Dan gingen we lekker theedrinken en kletsen."
"Nou. Vroeger deed ik zelf thuis altijd heel veel koken. Dus misschien als ik mocht kiezen. Een keertje iets bakken of koken."
Citaten uit de interviews
Voorstel voor verandering
Uit de interviews komt naar voren dat er al veel wordt gedaan aan de participatie van de bewoners. Om dit nog meer te stimuleren, hebben de bewoners een aantal uitspraken gedaan die eventueel kunnen helpen bij verandering:
- Er is al een soort bewonersraad. Een eventuele oplossing kan zijn om de gewenste situatie eens bij de bewonersraad bespreekbaar te maken en nogmaals naar de behoeften te vragen.
- De ideeënlijst is al een werkende oplossing en het is belangrijk om dit erin te houden, om de eigen regie van de bewoner te behouden en te bevorderen.
- Wanneer een bewoner nieuw binnenkomt, kan het handig zijn om naar zijn/haar vroegere hobby’s en interesses te vragen. Zo kan Laurens kijken of er misschien bewoners zijn die dezelfde passie delen. Of laat ze er door middel van een spel zelf achter komen.
- Het is belangrijk om de eigen regie van de bewoners te stimuleren. Hiermee wordt bedoeld dat de bewoners zelf kunnen kiezen wat ze die dag willen doen.
- Een goed voorbeeld van het creëren van eigen regie is om een spelletjeskast te plaatsen in het restaurant of in de gang. Hieruit mogen de bewoners dan zelf een spel of puzzel pakken. Dit bevordert niet alleen de eigen regie, maar ook de participatie en communicatie door samen een spelletje met elkaar te spelen.
- Een andere oplossing kan zijn om meerdere activiteiten aan te bieden op een dag.
Wat was mijn rol hierbij en hoe kan het gerealiseerd worden?
Mijn rol hierbij is om de bewoners te stimuleren om deze veranderingen in werking te brengen of voor te stellen bij de bewonersraad. Ik stimuleer ze om gebruik te maken van hun eigen regie en kracht.
Deze veranderingen kunnen gerealiseerd worden door naar de behoeftes van de bewoners te luisteren en ze hiermee hun eigen regie laten bepalen. Een spelletjeskast is makkelijk te realiseren, aangezien er al veel spellen in het verpleeghuis liggen. Door deze op een plaats te zetten waar de bewoners makkelijk bij kunnen, wordt de eigen regie meer gestimuleerd.